eBooks @ Lund University Libraries: Sveriges Befolkning & Sveriges Dödbok

Databaser från Sveriges Släktforskarförbund

Universitetsbiblioteket (UB) har köpt ett antal licensierade databaser som endast finns i CD- eller DVD-format, dessa databaser är tillgängliga på AV-datorn som är placerad i salen som heter Referendum. Databaserna är producerade och utgivna av Sveriges Släktforskarförbund, i en del fall i samarbete med Riksarkivet. UB har köpt databaser ur produktserierna Sveriges befolkning och Sveriges Dödbok. Följande databaser i dessa serier finns för närvarande tillgängliga på AV-datorn:

Ÿ Sveriges Befolkning 1900 - Uppgifter om personer som levde i Sverige årsskiftet 1900/1901. Publiceringsår: 2006
Ÿ Sveriges Befolkning 1970 - Uppgifter om personer som var skrivna i Sverige under november 1970. Publiceringsår: 2002
Ÿ Sveriges Befolkning 1980 - Uppgifter om personer som var skrivna i Sverige under november 1980. Publiceringsår: 2004
Ÿ Sveriges Befolkning 1990 - Uppgifter om personer som var skrivna i Sverige vid slutet av år 1990. Publiceringsår: 2011
Ÿ Sveriges Dödbok nr 5, 1901-2009 - Kompletterad med information om avlidna för perioden 1901-1946. Publiceringsår: 2010
Ÿ Sveriges Dödbok nr 6, 1901-2013 - Uppgifter om personer som avled under de angivna åren. Publiceringsår: 2014

Användarvillkor
Släktforskarförbundets egna produktioner av databaser på skiva är skyddade av lagen om upphovsrätt. Det betyder att CD/DVD-skivorna inte får kopieras, lånas ut (hemlån eller läsesalslån) eller på annat sätt mångfaldigas utan Släktforskarförbundets tillstånd.

Kopiering och utskrift
AV-datorn är inte kopplad till internet eller någon skrivare och det är alltså inte möjligt att skriva ut eller på annat sätt elektroniskt kopiera sidor från Släktforskarförbundets databaser.

OBSERVERA ATT Sveriges Släktforskarförbunds licensierade databaser INTE ska förväxlas med Digitala forskarsalen (tidigare SVAR) från Riksarkivet som från den 1 februari 2018 är fritt tillgänglig för alla i Sverige.
URL: https://sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen

Digitala forskarsalen förvaltas av Svensk arkivinformation, här kan du ta del av digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, fastighetsböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns över 100 miljoner publika bilder (motsvarar ca 171 miljoner sidor). Här finns också sökbara register och databaser varav Folkräkningen, Sveriges befolkning är den mest använda av dem. Den innehåller ca 21 miljoner sökbara personer som levde i Sverige mellan åren 1860–1930.

I Digitala forskarsalen finns Sveriges befolkning (Folkräkningar) för åren 1860-1910 samt 1930. De modernare år som Sveriges Släktforskarförbund tillhandhåller går inte att publicera på internet i Digitala forskarsalen på grund av PuL (personuppgiftslagen). I Riksarkivets webbutik går det att köpa de licensierade databaserna från Sveriges Släktforskarförbund.