Gå till huvudinnehållet
Lund University

Sökning

Biologibibliotekets guide till informationssökning

Problem: för få träffar

Hittar du för få publikationer som handlar om det ämne du är intresserad av? Det kan finnas flera anledningar till detta:

  1. Din sökning är inte bra
  2. Ditt ämne är för smalt
  3. Du använder dig av fel sökverktyg

Förbättra sökningen

En anledning till att du får få träffar kan vara att du inte använder dig av rätt sökord, eller för få synonymer. Finns det andra eller bättre ord som beskriver ditt ämne? Fråga din lärare, eller försök hitta en bok eller översiktsartikel om ämnet så att du kan samla på dig fler sökord.

Glöm inte att du kan lägga till många synonymer i samma sökning med hjälp av OR, det gör stor skillnad! Fundera också noga på vilka ord du kan trunkera, ofta är det fler än du tror.

Bredda din sökning

Det kan vara så att din forskningsfråga är väldigt smal, eller att ingen har forskat på just det du är intresserad av. I dessa fall kan du behöva bredda din sökning (och kanske till och med din forskningsfråga). Publikationerna kanske inte nödvändigtvis måste handla om just din art, metod, eller plats, det kanske kan vara ok med något närliggande?

Prova ett annat sökverktyg

Kan det vara så att ditt ämne mest finns i publikationer som inte är vetenskapliga? Om du är intresserad av exempelvis inventeringar, policys och rapporter så täcks de inte så bra av de vetenskapliga databaserna. Då kan det vara en idé att börja väldigt brett och söka i exempvis vanliga Google eller LUBsearch.

I början av ett projekt kan det vara väldigt användbart att söka i Google Scholar. Dess avancerade sökalgoritm kommer att ge dig en skjuts på vägen och göra det lättare att hitta de där första artiklarna som kan behövas för att läsa in sig på ett nytt ämne.