Gå till huvudinnehållet
Lund University

Sökning

Biologibibliotekets guide till informationssökning

Trunkering och maskering

Trunkering (ordsstamssökning)

Om du vill inkludera så många varianter som möjligt av ett ord (dvs ord som börjar lika men slutar olika), kan du använda en asterisk/stjärna = *. Asterisken representerar inga, en eller flera okända tecken. Detta kallas också ibland ett "wildcard".

Exempel på trunkering

migrat* = migrate, migrated, migrating, migration, migratory etc.

cat* = cat, cats, catlike, catty etc. (men även catalogue, catharsis, catering!)

fish* = fish, fishing, fished, fisher etc.

Vanligtvis behöver du inte använda trunkering för att inkludera pluralformen av ett ord (det görs ofta automatiskt av sökverktyget), men för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du alltid gör det ändå.

Vänstertrunkering

I vissa databaser kan du även använda asterisken i början av ett ord. Till exempel kan du i Web of Science skriva *mycorrhiza* för att samtidigt söka på alla dessa ord: mycorrhiza, ectomycorrhiza, endomycorrhiza, mycorrhizae,  mycorrhizas, ectomycorrhizae etc.

Maskering

Om du är osäker på hur ett ord stavas eller samtidigt vill söka på flera ord som är lika men skiljer sig mitt i ordet, kan du också använda en asterisk eller ibland ett frågetecken. Om du till exempel söker på wom?n i Web of Science, kommer du samtidigt att söka på "woman", "women", "womyn" och "womxn". Vilket tecken du använder för maskering beror på vilken databas du söker i.


Skillnader mellan databaser

För att ta reda på hur trunkering fungerar i din favoritdatabas, kan du titta på följande länkar där det finns mer information (på engelska):

I Google Scholar fungerar inte trunkering så bra. Algoritmen i Google Scholar söker visserligen automatiskt efter många synonymer och ordvarianter till dina sökord, men täcker inte in allt.