Sökning

Frassökning

Frassökning tillåter dig att söka i en databas efter ord i en särskild ordning. Det är särskilt användbart för exempelvis namn som består av flera delar. Att omge en grupp ord med citationstecken instruerar de flesta databaser och sökverktyg att endast söka efter dokument där dessa ord förekommer ihop i samma ordning.

Exempel: ”phenotypic plasticity”, "climate change", "invasive species"

Citationstecknen indikerar två saker:

1. Du söker efter orden tillsammans som ett koncept, inte separat
  2. Du söker efter orden exakt som du har skrivit dem, all extra "hjälp" exkluderas

Följaktligen, att lägga till citationstecken kommer att ge dig färre, men mer relevanta resultat. Dessutom, eftersom du exkluderar all extra "hjälp", behöver du oftare använda trunkering i kombination med frassökningen för att exempelvis inkludera pluralformen av ditt sökord (som annars ofta inkluderas automatiskt av sökverktyget).