Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Lund University

Sökning

Kontrollerad vokabulär: tesaurus

Kontrollerad vokabulär: tesaurus

OBS! Detta är lite överkurs. Ofta klarar du dig bra att söka utan att ha särskilt bra koll på databasens tesaurus.

Nästan alla databaser har sitt egna (ofta hierarkiska) system med ämnesord för att klassificera publikationer = tesaurus. Dessa ämnesord läggs på publikationerna av redaktörer, och är oberoende av språket som används av författaren i texten. Detta betyder att om du söker efter ett ämne som finns i tesaurusen kommer du att hitta publikationer inom detta ämne oavsett vad för språk författaren har använt.

Att använda tesaurusen i en databas kan också vara användbart om du är intresserad av att sortera fram (eller bort) publikationer inom ett särskilt ämne. Det finns flera sätt du kan använda en tesaurus, beroende på databasen. Till exempel kan du:

  1. Klicka på ämnesordet inom en post för en publikation för att få fram alla andra publikationer som har samma ämnesord.
  2. Leta upp sidan för tesaurusen i databasen och klicka på ämnesordet i en lista för att få fram alla publikationer med detta ämnesord.
  3. Använd filter (ofta i vänstermenyn) för att sortera träfflistan enligt ämnesord.

För att använda tesaurusen korrekt, behöver du lista ut vilket system/tesaurus just din favoritdatabas använder. Här följer några exempel:

BIOSIS Previews (en biologisk databas inom Web of Science)
Concept Codes: Biologiska ämnesord (klicka på länken för att läsa mer, på engelska)
Taxonomic Data: Taxonomiska ämnesord (klicka på länken för att läsa mer, på engelska)
MEDLINE (PubMed)
MeSH-terms: Medicinska ämnesord (klicka på länken för att läsa mer, på engelska)
LUBsearch (EBSCOhost)
Subject Terms: Generella ämnesord (klicka på länken för att läsa mer, på engelska)