I de bibliografiska databaserna söker du i den bibliografiska informationen, vilket betyder ord som beskriver publikationen (till exempel titel, författare, abstract, ämnesord). Exempel på sidor som söker i bibliografiska databaser är: Web of Science, Scopus och PubMed.
Alla databaser har också mer eller mindre detaljerade system för att manuellt lägga till ämnesord som beskriver innehållet. Till exempel, en artikel som handlar om lax kan ha ämnesorden "fish", "pisces", "vertebrata" och "animal" tillagt i den bibliografiska informationen. Detta innebär att du kommer att hitta denna artikel när du söker på "animal" trots att "animal" inte nämns någonstans i titeln eller sammanfattningen.
Mer eller mindre allt du hittar i de vetenskapliga bibliografiska databaserna har blivit kvalitetskontrollerat, vilket betyder att du inte behöver oroa dig över oseriösa tidskrifter och förlag. En annan fördel med de bibliografiska databaserna är att du har många möjligheter att finjustera din sökning. Dessutom finns det många möjligheter att filtrera resultaten för att få fram de mest relevanta publikationerna från din träfflista.
Web of Science-plattformen innehåller flera olika typer av innehåll - tidskriftsartiklar, patent, webbsidor, konferensbidrag och Open Access-publikationer. Lunds universitet har tillgång till följande databaser på Web of Science-plattformen:
En bra startpunkt är att välja att söka i alla databaserna samtidigt genom att välja Web of Science: all databases. Du kommer att få fler och bättre sökresultat. Enda anledningen till att välja en specifik databas att söka i är om du vill utnyttja den databasens specifika informationsfält.
Nedan finns en länk till företagets egna sidor om hur du kan börja använda Web of Science:
Scopus är den största abstract- och citeringsdatabasen av vetenskapligt granskad litteratur och kvalitetswebbkällor. Databasen innehåller även verktyg för att spåra, analysera och visualisera forskning. I jämförelse med Web of Science har Scopus något större täckning och innehåller även artiklar in press. Dock är Web of Science mer komplett när det gäller citeringar före 1996.
Om du vill lära dig mer om hur du kan använda Scopus, följ länken nedan som leder till Elseviers sida med flera tutorialvideos:
PubMed innehåller mer än 21 milljoner citeringar för biomedicinsk litteratur från databasen MEDLINE, samt biologiska tidskrifter och e-böcker. Citeringar kan inkludera länkar till fulltexter i PubMed Central och på förlagens webbsidor. Ett alternativ till PubMed för att hitta medicinsk/biomedicinsk litteratur är Embase.
På följande länk finner du en onlineguide om hur du kan använda PubMed, från US National Library of Medicine: