Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Lund University

Sökning

Definiera forskningsfrågan

Definiera forskningsfrågan/ämnet/problemet

Att ha en väl definierad forskningsfråga kommer att göra det mycket lättare att utvärdera sökresultatet. Underskatta inte detta steg! Du kommer antagligen att justera din forskningsfråga i ett senare stadie men du sparar mycket tid genom att tänka igenom den ordentligt från början. Inse och acceptera att detta steg tar tid, och bör ta tid.

Börja med att läsa en översikt, till exempel i din lärobok, i ett ämnesspecifikt uppslagsverk eller en översiktsartikel. Tänk brett. Wikipedia är ok att använda för att få en generell introduktion, men undvik att citera.

Om du är osäker på om din forskningsfråga är lämplig för uppgiften, prata med din lärare eller en forskare inom ämnet för att se om det kanske är för brett eller för smalt. Det finns alltid en fin balans mellan att hitta ett ämne som är väletablerat men kanske för brett eller ointressant eller ett ämne som är väldigt nytt och spännande men där väldigt lite är publicerat.