Gå till huvudinnehållet
Det verkar som att du använder Internet Explorer 11 eller en äldre version. Den här webbplatsen fungerar bäst med moderna webbläsare som de senaste versionerna av Chrome, Firefox, Safari och Edge. Om du fortsätter med den här webbläsaren kan du få oväntad
Lund University

Sökning

Definiera forskningsfrågan

Definiera forskningsfrågan/ämnet/problemet

Att ha en väl definierad forskningsfråga kommer att göra det mycket lättare att utvärdera sökresultatet. Underskatta inte detta steg! Du kommer antagligen att justera din forskningsfråga i ett senare stadie men du sparar mycket tid genom att tänka igenom den ordentligt från början. Inse och acceptera att detta steg tar tid, och bör ta tid. Vanligtvis underlättar det mycket om du definierar ditt ämne som en fråga.

Börja med att läsa en översikt, till exempel i din lärobok, i ett ämnesspecifikt uppslagsverk eller en översiktsartikel. Tänk brett. Wikipedia är ok att använda för att få en generell introduktion, men undvik att citera.

Om du är osäker på om din forskningsfråga är lämplig för uppgiften, prata med din lärare eller en forskare inom ämnet för att se om det kanske är för brett eller för smalt. Det finns alltid en fin balans mellan att hitta ett ämne som är väletablerat men kanske för brett eller ointressant eller ett ämne som är väldigt nytt och spännande men där väldigt lite är publicerat.