Gå till huvudinnehållet
Lund University

Sökning

Biologibibliotekets guide till informationssökning

Fältsökning

I många sökverktyg finns möjligheten att specificera var i resultaten du vill att sökorden ska finnas.

De vanligaste fälten som återfinns i de flesta publikationsdatabaser är: titel, författare, publikationsnamn och publikationsår. Det förvalda alternativet är ofta att söka i den kompletta bibliografiska informationen, detta "fält" kan kallas exempelvis "topic", "all text" eller "all fields".

Exempel på hur det kan se ut när du väljer ett fält att söka i:

field search

Dessutom har varje databas ofta egna specifika fält du kan söka i. Dessa fält inkluderar ofta ett eller mer fält som du kan använda för att söka i det kontrollerade vokabuläret (tesaurus).


Exempel: Datafält i databasen BIOSIS Previews

Databasen BIOSIS Previews i Web of Science har ytterligare 16 fält som är tillgängliga via en rullgardinsmeny i "basic search", exempelvis dokumenttyp, språk och taxonomiska data. Om du känner till de specifika fältkoderna (finns på denna sida) och är bekväm med att använda dig av den avancerade sökningningen, så kan du söka i totalt ungefär 50 fält.

Fältsökning kan vara väldigt användbart om du är intresserad av en ganska specifik typ av publikationer, till exempel publikationer från ett särskilt land (fältet "author address"), publikationer om en särskild gen (fältet "gene name data"), eller publikationer som handlar om en särskild organismgrupp (fälten "taxonomic data" eller "taxa notes").