Gå till huvudinnehållet
Lund University

Historia

Svenska tidningar

Sök bland svenska tidningar

Innehåller alla tidningar 2014- (varav en del redan 2013-), de stora tidningarna Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet från start till nutid, samt mycket annat: ett 60-tal tidningar från perioden 1645-1965. 

Söktjänsten är fri att söka i och alla artiklar äldre än 100 år är fritt tillgängliga överallt. Nyare material är däremot upphovsrättsskyddat och kan enbart läsas på specifika datorer på bibliotek som prenumererar på databasen - se vilka nedan. Artiklar från nuvarande år läggs in med en fördröjning på cirka 4 månader. 

  • LUX-biblioteket har en dator för tjänsten. Den finns på källarplan, i rummet till höger längst in i gången vid kompakthyllorna. Du loggar in på datorn med ditt Studentkonto, alternativt LUcat-inloggning.  
    För att bokning av datorn på LUX:

    Rummet kan bokas av HT-anknutna forskare och studenter; max tre timmar per dag och totalt 9 timmar per vecka. När rummet är obokat kan det användas av alla, men forskare och studenter som har bokat har företräde. Rummet får bokas max två veckor i förväg.
    Boka rummet i lånedisken; eller kontakta oss via mejl eller telefon.

  • Universitetsbiblioteket i Lund har en tidningsdator i källaren. Du loggar in på datorn med ditt Studentkonto, alternativt LUcat-inloggning.  
  • Se vilka övriga svenska bibliotek som tjänsten finns på.

ArtikelSök

Artikelsök är en referensdatabas i vilken indexeras innehållet i över 550 tidskrifter (1979-) och ett 15-tal dagstidningar. Urvalet av artiklar från dagstidningar är begränsat (inga ledare eller nyhetsartiklar), men ett stort antal recensioner (litteratur, konst, musik, teater, film) ingår.


Nya Lundstedt

Bibliografin Nya Lundstedt (NLT) beskriver 1900-talets svenska tidskrifter.


Retriever Research / Mediearkivet

Digitalt mediearkiv från i huvudsak svenska dagstidningar, tidskrifter och branschpress. Innehåller främst artiklar från 1990-talet och framåt.

 

Sök bland digitaliserade svenskamerikanska dagstidningar

Använd denna webbportal för att söka svenskamerikanska historiska dagstidningar, utgivna över hela USA mellan 1859 och 2007. Portalen omfattar över 300 000 digitaliserade tidningssidor från 28 olika svenskamerikanska tidningar.


Dagstidningar på Lunds universitetsbiblioteket

Dagstidningar på Lunds universitetsbibliotek

Universitetsbiblioteket arkiverar i princip alla tryckta svenska dagstidningar. På grund av tidningspappers dåliga hållbarhet kan du i de flesta fall inte läsa originalen. Istället läser du tidningar på mikrofilm eller via dator. Alla svenska tidningar mellan åren 1979 och 2013 är mikrofilmade.

Utländska dagstidningar finns inte på UB.

Svenska webbtidningar

Svenska tidningar -  webb-versionerna 

Länklista till Sveriges dags- och kvällstidningar sammanställd av Kungliga biblioteket.

Nordiska dagstidningar

Danmark

Bibliotek.dk                                                                                                                                                                              I bibliotek.dk kan du söka artiklar från danska dagstidningar och tidskrifter. 
 

Mediestream
Här kan man söka många danska tidningsartiklar, radio- och tv-program (2005-) samt reklamfilmer (1907-). På grund av upphovsrätten är det fri tillgång enbart till artiklar som är mer än hundra år gamla. Just nu ingår bland annat tidningarna: Adresse-Avisen, Bornholms Tidende, Jyllands-Posten och Århus Stiftstidende. 


Finland

Historiska tidningsbiblioteket

Finlands nationalbibliotek har digitaliserat största delen av tidningar som utkommit i Finland 1771-1900. De är alla tillgängliga för allmänheten. Antalet sidor är 1,7 miljoner.


Island

Timarit.is
Ca 250 äldre tidningar och tidskrifter är här inscannade från Island, Färöarna och Grönland, exempelvis Morgunblaðið och Dagblaðið Vísir. Det går att söka på ord och tidning.


Norge

Digitale aviser
Ett antal äldre norska tidningar finns här digitaliserade. Bland dem finns Aftenposten 1871-90, Morgenbladet 1820-1900, Bergens Tidende 1871-90 och Verdens gang 1868-91.

Internationella dagstidningar

ANNO - AustriaN Newspapers Online

ANNO är Österrikes nationella katalog över digitaliserade historiska tidningar och tidskrifter. 


Archiv der Spiegel

Fulltextarkiv för Tysklands största veckotidning Der Spiegel. Arkivet sträcker sig tillbaka till 1947.

British Newspaper Archive

Det brittiska nationalbiblioteket håller på att digitalisera alla sina dagstidningar. Man koncentrerar sig på 1800-talet och lokala och regionala tidningar. Det är fritt att söka i tidningarna, men det kostar att få fram hela artiklar. Redan nu är över 3 miljoner sidor inscannade.

Chronicling America: Historic American Newspapers

Sök och läs artiklar ur äldre amerikanska dagstidningar. Det är tidningar från perioden 1860-1922 som är tillgängliga.

Gallica: Presse et revues Gallica

I det digitala arkivet Gallica finns en rad äldre franska dagstidningar inscannade. Exempelvis kan man titta på Le Figaro (1826-1944) eller Le Gaulois (1876-1925).
 

Heidelbergs digitaliserade bibliotek

Heidelberg har digitaliserat en mängd historiska tidningar och tidskrifter.


ICON

ICON är ett samarbete mellan olika instanser med syfte att bevara och förbättre tillgängligheten till dagstidningar från hela världen.

New York Times Article Archive

Sök bland artiklarna i New York Times från år 1851.


Newspapers: Newspaper and News Media Guide (ABYZ)

Portal med länkar till dagstidningar och andra nyhetsmedier från hela världen.

La Repubblica

La Repubblica är en av de största dagstidningarna i Italien. I arkivet är det möjligt att söka och läsa artiklar fr.o.m. 1984.

La Stampa: Archivio Storico dal 1867

La Stampa är en av de största dagstidningarna i Italien. La Stampas arkiv sträcker sig tillbaka till 1867.

Today's Front Pages

Dagens förstasidor från dagstidningar i över 70 olika länder.


Trove: Digitised Newspapers and more (Australian Newspapers 1803-1954)

Ett omfattande tidningsarkiv av ett sextiotal digitaliserade australiska dagstidningar.


Die Zeit

I den tyska veckotidningen Die Zeit kan man söka och läsa artiklar från och med startåret 1946.