Gå till huvudinnehållet
Lund University

Specialisering i klinisk handledning av läkarstudenter 2019

OMP - One-Minute Preceptor model

SDR - Structured Deliberate Reflection Model

Peer-learning

Mer om Clinical reasoning

Filmer om clinical teaching

Hur påverkar omgivning, känslor, attityder?

​Det är inte särskilt realistiskt att se kliniskt resonerande som enbart en inre, kognitiv process baserad på objektiva bedömningar.  Det finns t ex distraherande ”ledtrådar” (känslor, attityder, förförståelse) som mer eller mindre medvetet påverkar din bedömning. Samtidigt påverkar omgivningsfaktorer. Dessa både underlättar problemlösningsprocessen och anpassar den till vad den specifika situationen kräver och de begränsningar som finns i den aktuella hälso- och sjukvårdsmiljön" (ur Pelaccia et al. 2011)

Hur omgivning, attityder och känslor kan påverka kliniskt resonerande

Under en senare del av en föreläsning för sjuksköterskor utförd av Levett-Jones (efter 40.10 min) visar Levett- Jones en film (gjord av skådespelare men baserad på ett verkligt fall) där  kliniska resonemang påverkas av känslor, förförståelse och attityder till patienten.

Ytterligare en film om ett verkligt fall visas där patientens omvårdnad och medicinska behandling påverkas av "förutfattade meningar baserade på "distraherande ledtrådar" och felaktiga beslut.

  • Vilka erfarenheter och tankar har du själv om hur emotioner, attityder, förförståelse kan påverka kliniskt resonerande?

(I filmen nedan fr o m c:a 40 min t o m 58.40):

Mer om "clinical reasoning"

Bildspelet ovan ger ett exempel på hur en läkarstudent respektive en ST-läkare resonerar kring ett patientfall. Här får du lära dig mer om skillnader i kliniska resonemang mellan en läkare med mer erfarenhet och en läkarstudent med mindre klinisk erfarenhet och färre patientmöten i bagaget.

Mer om detta hittar du bland annat i Judith L. Bowen. Educational Strategies to Promote Clinical Diagnostic Reasoning N Engl J Med 2006;355: 2217-25. (huvudsakligen sidorna 2017-2020)

Bildspelet  innehåller också en beskrivning av skillnader mellan "system 1" och "system 2" modellen för kliniskt resonerande (referenser i bildspelet).