Distriktssköterskeprogrammet: Smärta/Specialmottagning

Smärta

Blomqvist, K. (2002). Everyday living with persistent pain: pain and its alleviation as perceived by functionally dependent older persons and by staff (avhandling för doktorsexamen, Lunds universitet).

Jakobsson, U. (Red.). (2007). Långvarig smärta. Lund: Studentlitteratur.

Törnkvist, L. (2001). Care by district nurses. Management of patient with chronic-pain conditions, patient satisfaction and effects of pain advisers (avhandling för doktorsexamen, Stockholms universitet).

Specialmottagning

Andersen, U.O., Simper, A.M., Ibsen, H., & Svendsen, T.L. (2010), Treating the hypertensive patient in a nurse-led hypertension clinic. Blood Pressure,
, 182-187.

Drevenhorn, E., Kjellgren, K. I., & Bengtson, A. (2007). Outcomes following a programme for lifestyle changes with people with hypertension. Journal of Nursing and Healthcare of Chronic Illness in association with Journal of Clinical Nursing 16, 7b, 144-151.

Edwall, L-L. (2011). Rutinbesöket hos diabetessjuksköterskan - vårdmötet och dess innebörd för personer med typ 2-diabetes. Avhandling: Göteborgs universitet.

Österlund-Efraimsson, E. (2010). Communication in smoking cessation and self-management - a study at nurse-led COPD clinics in primary health care. Avhandling: Karolinska institutet.

Escuder Miquel, L. (1999). Astmamottagning - start och utveckling. Mölndal: Glaxo.

Pheley, A. M., Terry, P., Pietz, L., fowles, J., McCoy, C. E., & Smith, H. (1995). Evaluation of a nurse-based hypertension management program: screening, management, and outcomes. Journal of Cardiovascular Nursing, 9, (2), 54-61.

Raftery, J.P., Yao, G.L., Murchie, P., et al. (2005). Nurse-led primary care clinics for the secondary prevention of heart disease appear cost-effective compared to usual care. Evidence-based Cardiovascular Medicine, 330, (7493), 707-710.

Woollard, J., Burke, V., & Beilin, L. J. (2003). Effects of general practice-based nurse-counselling on ambulatory blood pressure and antihypertensive drug
prescription in patients at increased risk of cardiovascular disease. Journal of Human Hypertension, 17, (10), 689-695.

Woollard, J., Beilin, L., Lord, T., Puddey, I., MacAdam, D., & Rouse, I. (1995). A controlled trial of nurse counselling on lifestyle change for hypertensives
treated in general practice: preliminary results. Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology, 22, (6-7), 466-468.