Det finns en stor mängd böcker som kan ge hjälp i planerandet och skrivandet av en uppsats. På LUX-biblioteket finns en hylla Kursbok Metodik där du kan hitta ett urval av fler titlar i ämnet.
Boken ger dig en snabb och överskådlig introduktion i argumentationsteori. Goda råd om fokusering, om att se hela uppsatsen som ett argument, om hur man kan analysera egna och andras argument och leta efter motargument samt hur man säkerställer att argumenten i uppsatsen är väl underbyggda och trovärdiga.
I denna bok presenteras och diskuteras skrivstrategier som är till god hjälp i skrivprocessen, från textens första utkast till dess slutversion. Syftet är att öka textförfattares medvetenhet om, organisering av och argumentation i egna texter. Målet är att författaren ska bli bättre på att systematisera och redogöra för sitt insamlade material och att framhäva sina tolkningar och slutsatser.
Denna bok hjälper dig att knäcka den akademiska skrivkoden. Den ger dig verktygen och färdigheterna som behövs för att du ska kunna uttrycka din kunskap i skrift. Boken behandlar hur en uppsats bör se ut och vad den bör innehålla, illustrerat med exempel. Men författarna tar också upp hur skrivandet kan vara ett stöd när materialet samlas in, ett redskap i forskningsarbetet.
Att skriva en bra uppsats är en mycket välstrukturerad handbok i uppsatsskrivning, från idéstadiet till färdig uppsats. Boken är även utmärkt att använda som uppslagsbok när man vid olika tillfällen fastnar i processen – vare sig det handlar om problemformulering, litteratursökning, själva skrivprocessen eller någon annan del av arbetet med att ta fram en korrekt och relevant text.
Boken utgör en praktisk vägledning till själva skrivandet i samband med planering, genomförande och rapportering av såväl examensarbeten och avhandlingar som uppsatser och projekt av olika slag på alla områden och alla nivåer inom universitet/högskola. Innehållet beskriver bl.a. hur man hittar en frågeställning och formulerar den på ett bra sätt, lägger upp de första utkasten till en rapport, använder källor, gör en litteraturgenomgång, utformar inledning och avslutning samt formulerar stöd för de åsikter och slutsatser som förs fram.
Rapporter och uppsatser handlar om hur man söker efter, läser och skriver vetenskapliga dokument. I denna tredje upplaga tar författaren hänsyn till det ökade användandet av elektronik i publicering och tillgänglighet av vetenskaplig information under de senaste åren och har genomgående uppdaterat bokens innehåll.
I boken beskrivs hur problemformulering, teori, syfte, frågeställning, metod, resultatredovisning, slutsats och stil i uppsatsen skall utformas och relateras till varandra.