Livsmedelsverket
Livsmedelsverket arbetar i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor.
Livsmedelsverket:
• leder och samordnar livsmedelskontrollen.
• arbetar för att kontrollen ska vara effektiv och likvärdig i hela landet.
• utarbetar regler inom livsmedelsområdet.
• arbetar för att företag som exporterar livsmedel uppfyller särskilda krav som mottagarlandet ställer.
• gör undersökningar om livsmedel och matvanor.
• utför analyser, utvecklar metoder samt bedömer risker inom livsmedelsområdet.
• informerar konsumenter och intressenter i livsmedelskedjan om regler, kostråd och andra viktiga förhållanden på livsmedelsområdet.
• samordnar frågor som rör mat till spädbarn inklusive amning.
• främjar konsumenternas, särskilt barns och ungdomars, förutsättningar att göra medvetna val av hälsosam och säker mat.
• har ett särskilt ansvar för miljömålsarbetet inom livsmedelssektorn.
• ansvarar för att samordna dricksvattenfrågor nationellt.
• är ett nationellt referenslaboratorium inom sitt verksamhetsområde.