Etnologi: Böcker

Nordiska bibliotekskataloger

Internationella bibliotekskataloger

Ämnesord

I Svenska ämnesord kan du slå upp de ämnesord som används i bl.a. Libris. Du har även möjlighet att se termernas amerikanska motsvarigheter (LCSH).

Bibliotekskataloger

Startsida

LIBRIS är de svenska bibliotekens gemensamma katalog och uppdateras dagligen. De registrerande biblioteken bidrar gemensamt till uppbyggnaden av innehållet. Här finns uppgifter om böcker, tidskrifter, artiklar, kartor, affischer, noter, elektroniskt publicerat material m.m.

En snabbguide till Libris hittar du här.

LUBcat är den gemensamma katalogen för biblioteken vid Lunds universitet. Den innehåller böcker och tidskrifter – både tryckta och elektroniska, avhandlingar, rapporter, film, musiktryck och ljudupptagningar. Genom att logga in kan du hålla reda på dina lån och ställa dig i kö på utlånad litteratur.

Katalog - 1957

Katalog -1957 är Universitetsbibliotekets digitaliserade kortkatalog över litteratur tryckt t.o.m. 1957. Litteratur tryckt före år 1800 finns både här och till största delen också i bibliotekskatalogen LUBcat och kan beställas där.

Det är lämpligt att man först läser igenom Sökhjälp innan man börjar söka!

Google Books

Google Books är en söktjänst från Google som söker igenom texter i böcker som Google skannat in. Projektet är pågående, google scannar cirka 1000 sidor i timmen. Man kan inte läsa en fullständig bok och kvaliten på inscanningen är inte alltid optimal.

Fjärrlån & inköpsförslag

Hittar du inte boken eller artikeln du söker går det bra att beställa titeln som fjärrlån eller lämna ett inköpsförslag.

Foto: Anja Hoppe

E-böcker

Många böcker finns tillgängliga i digital form. De flesta som finns vid LUB kräver att du loggar in med ditt Studentkonto eller LUCAT-inloggning.

Om du får ladda ner texterna till din egen dator, skriva ut sidor etc. skiljer sig åt mellan t.ex. olika förlag och mer information om detta finns i en egen guide.