Gå till huvudinnehållet
Lund University

Mänskliga rättigheter

Svenska dagstidningar

ArtikelSök

ArtikelSök innehåller artiklar från svenska tidskrifter och de största dagstidningarna. Urvalet av artiklar från dagstidningar är begränsat (inga ledare eller nyhetsartiklar).

Retriever Research / Mediearkivet

Här finns material från i huvudsak svenska dagstidningar, tidskrifter och branschpress.


Sök bland svenska dagstidningar

En databas som gör det möjligt att söka i de dagstidningar som har digitaliserats av Kungliga Biblioteket (KB). Material som är äldre än 115 år är fritt tillgängligt, men nyare utgivning skyddas av upphovsrätt. På LUX-biblioteket finns ett särskilt rum med en dator där du även kommer åt artiklar som är nyare än 115 år. Läs mer om bokning av rummet på HT-bibliotekens hemsida.

Dagstidningar på Lunds universitetsbiblioteket

Dagstidningar på Lunds universitetsbibliotek

Universitetsbiblioteket arkiverar i princip alla svenska dagstidningar. De kommer till UB både i pappersform och på mikrofilm. Utländska dagstidningar finns inte på UB. På grund av tidningspapperets mycket dåliga hållbarhet får du i första hand läsa tidningarna på mikrofilm, som alltid är tillgänglig när biblioteket är öppet.

Nordiska dagstidningar

Danmark

Bibliotek.dk                                                                                                                                                                              I bibliotek.dk kan du söka artiklar från danska dagstiningar och tidskrifter. 
 

Mediestream
Här kan man söka många danska tidningsartiklar, radio- och tv-program (2005-) samt reklamfilmer (1907-). P.g.a. upphovsrätten är det fri tillgång enbart till artiklar som är mer än hundra år gamla. Just nu ingår bl.a. tidningarna: Adresse-Avisen, Bornholms Tidende, Jyllands-Posten och Århus Stiftstidende. Målet är att ha digitaliserat 32 miljoner sidor år 2017.


Finland

Historiska tidningsbiblioteket

Finlands nationalbibliotek har digitaliserat största delen av tidningar som utkommit i Finland 1771-1900. De är alla tillgängliga för allmänheten. Antalet sidor är 1,7 miljoner.


Island

Timarit.is
Ca 250 äldre tidningar och tidskrifter är här inscannade från Island, Färöarna och Grönland, exempelvis Morgunblaðið och Dagblaðið Vísir. Det går att söka på ord och tidning.


Norge

Aftenposten: Avisarkivet
Avisarkivet innehåller den stora norska tidningen Aftenposten, med Aften (kvällsutgåvan) och A-magasinet (fredagsmagasin), från 1860 fram till idag. De skannade sidorna är sökbara och visas i litet format. För att kunna läsa texten i normal storlek måste man betala för tillgången.

Digitale aviser
Ett antal äldre norska tidningar finns här digitaliserade. Bland dem finns Aftenposten 1871-90, Morgenbladet 1820-1900, Bergens Tidende 1871-90 och Verdens gang 1868-91.

Internationella dagstidningar

Global Newsstream

I Global Newsstream söker man i nyhetspress men även nyhetsarkiv som går tillbaka till 1980-talet. Databasen innehåller över 2800 internationella nyhetskällor inklusive dagstidningar, nyhetsbyråer, tidskrifter, transcripts, videos och digitalt material i fulltextformat.


Global Newsstream tillhandahåller nyheter från hela världen. Flera stora internationella dagstidningar så som Financial Times, Wall Street Journal, The Guardian, Le Monde, New York Times, The Times och Die Welt ingår.


Archiv der Spiegel

Fulltextarkiv för Tysklands största veckotidning Der Spiegel. Arkivet sträcker sig tillbaka till 1947.

British Newspaper Archive

Det brittiska nationalbiblioteket håller på att digitalisera alla sina dagstidningar. Man koncentrerar sig på 1800-talet och lokala och regionala tidningar. Det är fritt att söka i tidningarna, men det kostar att få fram hela artiklar. Redan nu är över 3 miljoner sidor inscannade.

Chronicling America: Historic American Newspapers

Sök och läs artiklar ur äldre amerikanska dagstidningar. Det är tidningar från perioden 1860-1922 som är tillgängliga.

Gallica: Presse et revues Gallica

I det digitala arkivet Gallica finns en rad äldre franska dagstidningar inscannade. Exempelvis kan man titta på Le Figaro (1826-1944) eller Le Gaulois (1876-1925).

ICON

ICON är ett samarbete mellan olika instanser med syfte att bevara och förbättre tillgängligheten till dagstidningar från hela världen.

New York Times Article Archive

Sök bland artiklarna i New York Times från år 1851.


Newspapers: Newspaper and News Media Guide (ABYZ)

Portal med länkar till dagstidningar och andra nyhetsmedier från hela världen.

La Repubblica

La Repubblica är en av de största dagstidningarna i Italien. I arkivet är det möjligt att söka och läsa artiklar fr.o.m. 1984.

La Stampa: Archivio Storico dal 1867

La Stampa är en av de största dagstidningarna i Italien. La Stampas arkiv sträcker sig tillbaka till 1867.

Today's Front Pages

Dagens förstasidor från dagstidningar i över 70 olika länder.


Trove: Digitised Newspapers and more (Australian Newspapers 1803-1954)

Ett omfattande tidningsarkiv av ett sextiotal digitaliserade australiska dagstidningar.


Die Zeit

I den tyska veckotidningen Die Zeit kan man söka och läsa artiklar från och med startåret 1946.