Idé- och lärdomshistoria: Databaser

Databaser vid Lunds universitet

En lista över alla databaser som Lunds Universitet har tillgång till hittar du här:

Där finns både licensierade resurser och fritt tillgängligt material utvalt av bibliotekarier. Du kan antingen göra en fritextsökning i sökrutan, söka alfabetiskt eller via ämne.

Digitala samlingar vid Lunds universitet

Vi arbetar kontinuerligt med att digitalisera handskrifter, bilder, kartor och äldre tryck och göra dem fritt tillgängliga via webben.

Nedan kan du utforska ett urval samlingar och kategorier:

Experiences of Nazi concentration camps

Handskrifter från Östturkestan

Stadsbilder och porträtt från Lund ca 1890-1950

Porslinstillverkning i 1700-talets Kina

UB:s äldre kartsamling

Axplock ur bibliotekets äldre bildsamlingar

Äldre tryck

Tryckta böcker ca 1500-1900

Mårten Sjöbecks fotosamling, ca 1920-1960

Ett urval av äldre Skånekartor från ca 1580-1900

Firma Hagblom-Fotos pressfotosamling, 1950-1900

Folkliga tryck ca 1750-1890

Stadsbilder ca 1880-1940

St. Laurentius Digital Manuscript Library

Historiska handlingar ur De la Gardieska arkivet, ca 1500-1700

Urval av databaser inom filosofi & historia

Vetenskapliga publikationer

Open access

Internet History Source Books Project

Bilddatabaser

Britannica Image Quest innehåller nästan tre miljoner bilder och är tillgänglig via Lunds universitets bibliotek. Oavsett vilken slags bild du är ute efter finns här en uppsjö att välja mellan. Bilderna är fria att använda i undervisning och uppsatser, så länge man anger källan.

DPLA (Digital Public Library) - Innehåller bilder, texter, ljud och videoinspelningar. Rättigheterna till återanvändning varierar.

UB:s specialsamlingar

För dig som skriver uppsats eller examensarbete eller letar material till föreläsningar och gruppövningar är Universitetsbibliotekets specialsamlingar en guldgruva. Utforska ett urval av samlingar och materialkategorier inom många olika ämnesområden här:

Allt material i de digitala samlinga+rna kan laddas ner i högupplöst format och är helt fritt att använda

ALVIN

Alvin

Alvin är en nationell plattform för långsiktigt bevarande och tillgängliggörande av digitaliserade samlingar och digitalt kulturarvsmaterial, men också en katalog över material som ännu inte digitaliserats. I databasen hittar du författararkiv och andra personarkiv, reklamaffischer, medicinhistoria, porträtt, bilder från polarexpeditioner, botaniska planscher, brev, skissböcker och mycket annat.

Göteborgs universitet, Linköpings stadsbibliotek, Lunds universitet, Uppsala universitet och Österåkers bibliotek bidrar med olika samlingar i Alvin.