Gå till huvudinnehållet
Lund University

Kompetensutveckling AI

En guide för grundläggande kompetensutveckling inom AI för biblioteksnätverket på Lunds universitet.

Biblioteksrelaterade AI-projekt

Detta avsnitt uppdaterades 17 mars 2025.

AI-verktyg med särskilda användningsområden utvecklas i rask takt. Här följer några exempel på större AI-projekt som har potential att effektivisera arbetet för bibliotekarier.

KB-whisper: Ett KB-projekt där svenskt tal med hjälp av AI transkriberas till text. Kan användas för att förbättra sökbarheten i radioarkiv, transkribera journalanteckningar samt automatiskt texta videos och tv-sändningar.

The Swedish Lion I: Ett AI-verktyg framtaget av Riksarkivet för att tolka handskrivna texter från 1600-, 1700- och 1800-talen.

Talpa Search: Ett AI-verktyg framtaget av fristående amerikanska bibliotekarier och utvecklare som kan ge boktips, eller ge förslag på boktitlar utifrån en beskrivning av bokens utsida.

Annif: Ett katalogiseringsverktyg framtaget av Nationalbiblioteket i Finland som kan ta fram ämnesord utifrån en text.

I detta sammanhang bör det även nämnas att många akademiska databaser och discovery-system kontinuerligt integrerar AI-sökfunktioner, med varierande framgång. Det är dessutom troligt att AI-komponenter inom en snar framtid blir en självklar del av de flesta datorprogram som används både inom och utanför bibliotekarieyrket.