Detta avsnitt uppdaterades 17 mars 2025.
Denna guide är skapad som ett stöd för en grundläggande kompetensutveckling inom AI, artificiell intelligens, för biblioteksnätverket inom Lunds universitet.
Guiden fokuserar på Generativ AI, men tar även upp andra AI-verktyg relevanta för bibliotekets kärnverksamhet.
Tanken är att alla medarbetare på biblioteken vid Lunds universitet ska gå igenom guiden från början till slut. Målet är att alla medarbetare ska ha en grundläggande förståelse för vad AI är, hur det kan användas och när det är lämpligt att användas. Denna förståelse ska sedan kunna appliceras dels på de egna arbetsuppgifterna, dels i arbetet mot bibliotekets primära användare, studenter och forskare. Guiden ska även till viss del kunna fungera som en resurs dit man kan återkomma för att hålla sig uppdaterad kring den breda utvecklingen av AI i förhållande till biblioteksverksamheten vid LU. Att gå igenom guiden från början till slut, inklusive obligatoriska länkar och videoklipp, bör ta ca 2-3 timmar beroende hur bekant var och en är med materialet.
Guiden är tänkt att användas i kombination med praktiska workshops där medarbetare kan testa olika AI-verktyg samt lära sig grundläggande promptteknik. Workshops för alla medarbetare kommer att hållas under våren 2025, därefter utifrån behov för nya medarbetare.
I guiden finns också extramaterial i fördjupande syfte, det vill säga, som referensmaterial och inte obligatoriskt material. När det står "Om du vill [...] kan du läsa [...]" är det alltså frivilligt att följa länken.
Guiden är skapad av följande medlemmar i Arenagruppen för AI: Frida Rosengren (N-fak), Anna Lindén (N-fak), Daniella Nilsson (S-fak) och Jimmy Edenborg (UB).
Har du frågor eller kommentarer kring libguiden, skicka dem till: anna.linden@science.lu.se
Detta verk är, om inget annat anges, licensierat under en Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell-licens. Inbäddade videos kan ha andra användarlicenser, följ länken till videon och läs där.