Detta avsnitt uppdaterades 17 mars 2025.
Som förra avsnittet avslutades med (tumregelen: var alltid försiktig med att mata in känslig information) kan detsamma appliceras på upphovsrättsskyddat material – var alltid noga med att kontrollera vad som händer med datan du matar in i ett AI-verktyg.
Expertområdet för upphovsrätt har stående möten med en jurist vid LU, så har du upphovsrättsfrågor kan du skicka dessa till expertområdet i Teams.
LU:s öppna sidor om upphovsrätt kommer att uppdateras under våren 2025, och kommer bland annat innehålla viss vägledning i upphovsrättsliga frågor kopplat till användning av AI-verktyg.
Om du ska publicera något som är AI-genererat, tänk på följande:
Tänk också på att vara transparent med att du använd ett AI-verktyg och hur du har använt det. På Medarbetarwebben finns det fler råd om visuellt innehåll med AI (lu.se).
Om du ska ladda upp t.ex. en fil till ett AI-verktyg, tänk på följande:
En del av ovanstående punkter är hämtade från Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) som har sammanställt ett antal frågor som kan vara bra att ha som utgångspunkt till exempel innan ett AI-verktyg används. Om du vill läsa samtliga, hittar du dessa på DIGGs webbplats. Är du intresserad av upphovsrätt kopplat specifikt till AI-genererade bilder hittar du en hjälpsam guide hos Patent och registreringsverket.