Gå till huvudinnehållet
Lund University

Kompetensutveckling AI

En guide för grundläggande kompetensutveckling inom AI för biblioteksnätverket på Lunds universitet.

Akademisk hederlighet

Detta avsnitt uppdaterades 17 mars 2025.

Problemet med att använda output från AI-verktyg handlar inte bara om upphovsrätt utan också om akademisk hederlighet. En av grundpelarna inom vetenskap handlar om att ge andra forskare erkännande för vad de har gjort och tydligt visa hur befintlig forskning bygger på tidigare kunskap. När det gäller output från AI är det ofta otydligt var informationen kommer ifrån, vilket gör det svårt att ge korrekt erkännande.

Om AI-verktyget är kopplat till en akademisk databas kan man i viss utsträckning få fram källorna till påståendena, men när det gäller det som är inbakat i själva språkmodellen (dvs text som använts som träningsdata) är det i princip omöjligt. Följaktligen kan man idag inte citera faktapåstående från ett AI-verktyg och samtidigt följa principerna för akademisk hederlighet.

AI och högre utbildning

Det är svårt att ge ett entydigt svar på hur studenter får använda AI inom kurser. De främsta riskerna med AI-användning är plagiering, bristfällig referenshantering samt brist på transparens och självständigt arbete.

Som lärare är den grundläggande frågan att ställa sig: Vad behöver studenterna lära sig, och bidrar eller motverkar AI detta lärande? Eftersom det i praktiken är omöjligt att kontrollera AI-användning utanför klassrummet, bör examinerande uppgifter utformas så att AI inte kan användas om det inte stödjer lärandemålen.

Läs följande riktlinjer kring akademisk hederlighet och AI från historiska institutionen och fundera på hur du som student hade tänkt kring att använda AI: Historiska institutionen: akademisk hederlighet

AI och vetenskaplig publicering

När det gäller vetenskaplig publicering så har många vetenskapliga tidskrifter tagit fram instruktioner för hur man får lov att använda AI och hur man ska redovisa detta om man vill publicera hos dem. Ofta är detta inbakat under "author guidelines" eller liknande men ibland har förlagen separata riktlinjer för AI-användning. Innehållet i dessa riktlinjer kan skilja sig och det kan vara bra att göra forskare uppmärksamma på detta när man pratar om publicering eller visar olika AI-verktyg som kan användas för att producera eller redigera text och bild.

Läs följande exempel på AI policy från Elsevier: The use of generative AI and AI-assisted technologies in writing for Elsevier