Vetenskapsmetodik FYPA55

Boken ger en grundläggande beskrivning av arbetssätt, teorier och metoder inom epidemiologin. Med utgångspunkt i rubrikerna Beskriva, Analysera och Åtgärda förklaras begrepp och analysmetoder, olika typer av studier samt hur epidemiologin kan användas i hälsofrämjande syfte. Statistiska metoder, felkällor samt etiska frågeställningar relaterade till området behandlas och exempel ges på praktiska tillämpningar inom flera områden. Nytt i den här upplagan är bl.a. avsnitt om kvalitetsregister, epigenetik, livsförloppsepidemiologi samt evidensbaserad medicin liksom ett kapitel om socialepidemiologi.

Discover how to use evidence to improve your practice! Providing thorough, contemporary coverage of the full range of rehabilitation research with a clear, easy-to-understand approach, Rehabilitation Research: Principles and Applications, 6th Edition helps you learn to analyze and apply research to practice. It examines traditional experimental designs, as well as nonexperimental and emerging approaches, including qualitative research, single-system designs, epidemiology, and outcomes research. Ideal for students and practitioners in physical therapy, occupational therapy, and speech-language pathology, this user-friendly resource emphasizes evidence-based practice and your development as a true scientist-practitioner. Evidence-Based Practice chapter provides an overview of the important concepts of EBP and the World Health Organization model of health and disease. Interdisciplinary author team consisting of a PT and an SLP brings an interdisciplinary focus and a stronger emphasis on evidence-based practice. Discipline-specific examples are drawn from three major fields: physical therapy, occupational therapy, and communication sciences and disorders. Coverage of nonexperimental research includes chapters on clinical case studies and qualitative research, to help students understand a wide range of research methods and when it is most appropriate to use each type. Finding Research Literature chapter includes step-by-step descriptions of literature searches within different rehabilitation professions. UPDATED! Revised evidence-based content throughout provides students and rehabilitation practitioners with the most current information. UPDATED! Coverage of the latest research methods and references ensures content is current and applicable for today's PT, OT, and SLP students. NEW! Analysis and Interpretation of Data from Single Subject Designs chapter. NEW! Content on evaluating the quality of online and open-access journals.

Boken tar upp de viktigaste begreppen och metoderna att beskriva material och att genomföra analyser. Det finns kapitel om studiedesign och om viktiga grundbegrepp. Olika metoder för att presentera material med hjälp av tabeller och diagram samt olika genomsnitts- och spridningsmått redovisas. De mest använda metoderna för statistisk analys beskrivs. Därutöver ingår en del centrala epidemiologiska begrepp och ett kapitel om regression och korrelation. I den här utökade upplagan finns nyskrivna avsnitt om multivariat analys, sannolikhet och regression samt om etik.

Kvantitativ metod betraktas av många som mycket komplicerat och svårförståeligt. Denna introduktionsbok är skriven utifrån övertygelsen att så inte är fallet. Med bokens hjälp kan läsaren genomföra en kvantitativ undersökning och göra enkla analyser av insamlade data.

I boken sätts kvantitativ metod i ett sammanhang som visar förhållandet till vetenskaps- och ämnesteori. Som en röd tråd i boken löper forskningsprocessen – från problemformulering, teori- och metodval via datainsamling till analys av variabler samt presentation av resultat. För att konkretisera forskningsprocessen avslutas varje kapitel med övningar som vägleder läsaren genom denna process.
Författaren tar också upp kritisk granskning av kvantitativa undersökningsresultat och visar hur man kan använda dataprogrammet SPSS för att lagra och analysera data.

I boken beskrivs tolv aktuella kvalitativa analysmetoder och deras tillämpning i konkreta forskningsprojekt inom hälso- och sjukvårdsområdet. Tyngdpunkten ligger på hantverket, hur man gör kvalitativa studier i praktiken – från idé till färdigt resultat. Kapitlen inleds med en beskrivning av det aktuella metodologiska perspektivet och analysmetodens kännetecken. Därefter presenteras författarens egen studie enligt forskningsprocessen. Här ingår studiens syfte, motivering till val av aktuellt forskningsperspektiv samt metod, tillvägagångssätt vid urval och datainsamling, bearbetning samt analys av data, resultat, diskussion om studiens tillförlitlighet, trovärdighet och överförbarhet. Olika typer av refereringsteknik används.

En stor del av en forskares vardag är att både skriva och publicera vetenskapliga arbeten, och att granska vad andra skriver. Att utveckla sin kunskap och färdighet om den vetenskapliga skriv- och publiceringsprocessen blir därför viktigt för alla forskare som vill nå ut med sina resultat.

Skriva, granska och publicera vetenskapliga arbeten går igenom vad en vetenskaplig publikation är, belyser det vetenskapliga skrivandet, beskriver uppbyggnaden av det vetenskapliga manuskriptet samt redogör för den vetenskapliga publiceringsprocessen. Boken ger praktiskt stöd och konkreta tips om det vetenskapliga arbetets struktur, hur man kan utvecklas som författare, vikten av det centrala budskapet och ett synopsis samt processen kring granskning och publicering.

Boken vänder sig till alla som skriver och publicerar vetenskapliga arbeten, från masterstudenter och doktorander till seniora forskare.

Rapporter och uppsatser handlar om hur man söker efter, läser och skriver vetenskapliga dokument.

Skrivmomentet behandlas ur tre perspektiv: det traditionella, det kvalitativa och det översiktliga (metastudier). Varje perspektiv har fått ett eget kapitel där även motsvarande forskningsprocesser beskrivs. Här ges dessutom internationella anvisningar och rekommendationer vad gäller, disposition, stilistik, grafisk utformning, tabeller och figurer, referensteknik i löpande text samt referenslista.

Med hjälp av systematiska litteraturstudier kan resultat från flera vetenskapliga studier vägas samman så att ny evidensbaserad kunskap fås. Det kan ge svar på frågeställningar som: Finns det vetenskapligt stöd för att rekommendera en viss behandling eller åtgärd? Vad har visat sig vara mest effektivt?

Kvalitativa forskningsmetoder bidrar till ny förståelse av människors upplevelser och erfarenheter av sjukdom, hälsa och möten med hälso- och sjukvården. I denna metodtradition står text, tolkning och innebörd i centrum. Författaren delar med sig av sina erfarenheter och ger läsaren en introduktion till grunderna och förutsättningarna för de kvalitativa forskningsmetoderna, en översikt över de olika stegen i forskningsprocessen, en fördjupning av utvalda teman kopplade till fältarbete, design, teori och etik samt en vägledning för kritisk läsning av kvalitativa studier.

It offers a clear introduction to the topic by taking eight different approaches to qualitative methods and explaining when each one should be used, the procedures and techniques involved, and any limitations associated with such research.

Att skriva uppsats inom vårdvetenskap är en alldeles särskild och utmanande uppgift. Med Handbok i uppsatsskrivande och forskningsmetodik får du chans att fördjupa dig i ett ämne som du brinner lite extra för. Som student förväntas du självständigt kunna planera och genomföra ditt projekt. Centrala frågor som behöver besvaras är: Vilken är min frågeställning? Vilken metod ska jag välja och hur går jag konkret tillväga?

Correctly understanding and using medical statistics is a key skill for all medical students and health professionals. In an informal and friendly style, Medical Statistics from Scratch provides a practical foundation for everyone whose first interest is probably not medical statistics. Keeping the level of mathematics to a minimum, it clearly illustrates statistical concepts and practice with numerous real-world examples and cases drawn from current medical literature. Medical Statistics from Scratch is an ideal learning partner for all medical students and health professionals needing an accessible introduction, or a friendly refresher, to the fundamentals of medical statistics.