Gå till huvudinnehållet
Lund University

Söka, värdera och referera vetenskapligt material

En kopia av befintlig guide som utgör testmiljö för eventuella förändringar i befintlig guide!

Välkommen!

Känner du dig överväldigad av de stora mängder information som finns tillgänglig för dig som student? Oroa dig inte, biblioteket finns här för dig!

I denna guide tittar vi tillsammans närmare på strategier och resurser som stödjer dig dig när du ska söka vetenskapligt material för dina studier. Guiden hjälper dig att öka dina färdigheter i att kritiskt värdera och använda information från olika typer av källor. 

Guidens fokus är trovärdiga källor. Det är mycket vikigt att du säkerställer att den information du använder i dina studier är av hög kvalitet. Med guiden som stöd kommer du att lära dig göra välinformerade val och utveckla ditt kritiska tänkande.

Att välja informationskällor

Att välja informationskällor

Informationskompetens består av färdigheter, kompetenser och förhållningssätt som hjälper dig att navigera i det komplexa informationslandskap du möter som student..

Informtionskompetens innefattar följande centrala delar:

  • Identifiera information: Ha förmåga att bedöma ditt informationsbehov, att definiera en sökfråga och att förstå var och hur du hittar användbar information. 
  • Värdera information: Ha förmåga att kritiskt bedöma olika typer av informationskällor. Du utgår från informationens nivå av trovärdighet, korrekthet, pålitlighet och användbarhet i relation till ett specifikt syfte eller en specifik uppgift.
  • Få tillgång till information: Ha förmåga att hitta och inhämta information från olika typer av källor. Det kan vara källor som till exempel finns i biblioteket, i databaser eller på internet. 
  • Använda information: Ha förmåga att applicera och integrera information i det egna arbetet, oavsett om syftet med arbetet är studier, arbete eller annat. 
  • Använda information etiskt: Ha förmåga att avända information på ett etiskt sätt. Du respekterar upphovsrätten, hänvisar källor du använt på ett korrekt sätt och plagierar inte andras arbeten.
  • Sammanställa information: Ha förmåga att kombinera och sammanställa information från flera olika källor för att skapa nya insikter och ny kunskap.
  • Kommunicera information: Ha förmåga att förmedla information till andra på olika sätt: skriftligt, muntligt eller visuellt.