Kinesiska: Söka, skriva och referera

Söka, skriva och referera

Behöver du information till ditt examensarbete eller till en annan uppgift? Funderar du på hur du ska börja söka eller har du kört fast?

Att skriva akademisk text är en central del av arbetet när du studerar, forskar eller på annat sätt är verksam vid ett universitet. När du skriver är det viktigt att du använder dig av vetenskapliga texter och refererar till dem på ett korrekt sätt och även att du är källkritisk i ditt val av källor.

På HT-bibliotekens webbplats har vi samlat råd, tips och användbara länkar och resurser som kan vara ett stöd i ditt skrivande:

Söktekniker

Frassökning

Använd "" runt termer som utgör en helhet, en fras, t.ex. "the great leap forward", "Chinese Proficiency Test".

Trunkering

Den vanligaste formen är högertrunkering, där ett ords ändelse byts ut mot ett tecken, oftast *, för att alla varianter ska sökas fram, t.ex. allerg* ger allergic, allergies, allergi, allergier, allergisk, allergia, allergie etc.

Boolesk sökning

Det är lätt och logiskt att kombinera sökord med hjälp av orden AND, OR och NOT (OCH, ELLER och INTE på svenska), som även kallas booleska operatorer. I databaser och sökmaskiner kan man ofta kombinera dessa genom aktiva val, t.ex. i rullmenyer, men de kan också vara underförstådda.

Så här fungerar det:

Referenser i kataloger

Använd funktionerna i kataloger, databaser och söksystem för att skapa referenser i olika stilar. Välj t.ex. "Skapa referens" i LIBRIS och "Cite" i LUBsearch.

Boktips

Det finns en stor mängd böcker som kan ge hjälp i planerandet och skrivandet av en uppsats. Följ länken i LIBRIS nedan eller sök i LUBcat, https://lubcat.lub.lu.se/, för att ta reda på vid vilket LUB-bibliotek de finns.

Inför uppsatsen

Metodresurser

Publicera din uppsats

Lunds universitets studenter har möjlighet att göra sina uppsatser och examensarbeten tillgängliga via LUP Student Papers. Använd ditt studentkonto för att logga in.

Mer information om hur du går tillväga för att registrera din uppsats hittar du på HT-bibliotekens webbsida Registrera studentuppsatser.