Kinesiska: Böcker

Älskar du böcker men hinner sällan läsa några?

Var lugn! Den italienske litteraturvetaren Umberto Eco har upptäckt att det ofta räcker med att man rör vid dem då och då, så vips! I boken Sulla Letteratura (2002) skrev han som följer: “I have many experiences that are, I think, common to all who possess very many books and to all who consider a library not just a place to keep books one has already read but primarily a deposit for books to be read at some future date, when one feels a need to read them…. [T]hen the day eventually comes when, in order to learn something about a certain topic, you decide to finally open one of the many unread books, only to realize you already know it. What has happened? There is the mystical-biological explanation, whereby with the passing of time, and by dint of moving books, dusting them, then putting them back, by contact with our fingertips the essence of the book has gradually penetrated our mind.… [A]t the end of this long intertextual journey, you realize that even that book you had not read was still part of your mental heritage and perhaps had influenced you profoundly.”

Det finns för många böcker att välja på i mitt ämne! Hur vet jag vilken jag skall läsa?

En genväg till allmän kunskap om en bok (Är den välskriven? Håller den en god vetenskaplig nivå? Hur kunnig är författaren? Har hon/han något genuint nytt att säga?) finner du genom att läsa fackpressens recensioner. Inte alla nya böcker recenseras, men i regel är det så att om ingen velat recensera en titlel som funnits på marknaden i tre år redan så är chansen god att den inte är mycket att ha. Tidskrifterna nedan finns samtliga i elektronisk form på LUB och i slutet av varje nummer hittar alltid recensioner, skrivna av experter på området, av nya böcker om allt från kinesisk kultur och litteratur till miljövård och utrikespolitik.

China Information – presents timely and in-depth peer analyses of major developments in contemporary China

The China Journal – the place to go for in-depth analyses of China’s extraordinary transformation

The China Quarterly - the leading scholarly journal in its field

China Review International – a journal of reviews of scholarly literature in Chinese studies

Journal of Asian Studies – publishes the very best empirical and multidisciplinary work on Asia

Pacific Affairs – an international review of Asia and the Pacific

Very short introductions (Oxford)

Oxford University Press (OUP) är Oxforduniversitetets bokförlag, etablerat 1632. Idag är det ett av världens största universitetsförlag, med bl.a. en filial (OUP China) i Hong Kong. I förlagets serie Very Short Introductions finns flera e-bok titlar om Kina, skrivna av mycket kunniga författare:

E-böcker

När ett akademiskt arbete publiceras som e-bok är det av ett av följande två skäl: det är antingen så dåligt att förlaget inte vill ta den kostnad det innebär att ge ut det som en riktig bok, eller så är det så bra att förlaget förutom att ge ut det i tryck dessutom erbjuder det som e-bok. Om du finner att en titel som låter intressant bara finns som e-bok bör du ställa dig frågan varför och sedan be din lärare eller handledare om ett utlåtande.

FAQ - E-books and E-readers

Urval e-böcker