Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Lund University

Musikhögskolan i Malmö: Olika sätt att läsa

Ämnesguide för musik

TorTalk

Läs med öronen! Alla kan få fri tillgång till talsyntesen TorTalk

TorTalk är ett talsyntesprogram, som fungerar på både PC och Mac, och även på surfplattor som använder Windows. Med TorTalk kan du:

 • Lyssna på digital text i olika format (word, pdf, html, text...)
 • Lyssna på alla e-böcker och artiklar i fulltext
 • Själv bestämma uppläsningshastigheten
 • Välja bland 20 språk och 60 röster

Läs mer om hur du får tillgång till TorTalk!

Ladda ner och installera!

Easyreader

För att kunna läsa talböcker i datorn behöver man ett läsprogram. EasyReader är ett läsprogram för PC. Lunds universitet har en campuslicens för EasyReader. Du kan ladda ner programmet i Studentportalen och installera det på din egen dator. EasyReader kommer att installeras på studentdatorer runtom på universitetet liksom på bibliotekens användardatorer.

Se instruktionsfilmer

Talsyntes i EasyReader

EasyReader innehåller en inbyggd talsyntes. Du kan läsa texter i Word och .txt-format. Om du har pdf-filer du vill lyssna på, kan du spara om dem i lämpligt format. Läs mer i lathunden nedan.

EasyReader 7 via Legimus

Du som är student och har fått ett Legimus-konto, kan ladda ner en demoversion av EasyReader 7 via Legimus. För att aktivera programmet behöver du också skicka ett mail enligt instruktionerna.

Ladda ner EasyReader via Legimus

Easyreader 6 via Studentportalen

För att kunna läsa talböcker i datorn behöver man ett läsprogram. EasyReader är ett läsprogram för PC. Lunds universitet har en campuslicens för EasyReader, version 6. Du kan ladda ner programmet i Studentportalen och installera det på din egen dator. EasyReader finns också installerat på många studentdatorer runtom på universitetet.

Se instruktionsfilmer

Tillgång till talböcker

Om du har lässvårigheter har du rätt att få kurslitteraturen anpassad. Vanligast är att du får den som talbok.

Ladda ner talböcker i Legimus

 

 

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM, fd TPB) har över 100 000 talböcker i sin katalog Legimus.

 • Där finns både hela böcker och kompendiematerial. På ditt bibliotek kan du få lösenord för att kunna ladda ner talböcker.
 • Ladda ner när du vill och var du vill.
 • Du kan lyssna i datorn, eller i mobil.
 • Hjälp och support får du på ditt bibliotek

Låna tryckt kurslitteratur

 

 • Du har rätt till förlängd lånetid på kurslitteraturen. Lånetiden blir automatiskt fyra veckor, också omlån. Prata med din kontaktbibliotekarie om du vill ha förlängd lånetid.

 

Information om nyproduktion av talböcker

Beställa nya inläsningar av kurslitteratur

 • Om din kurslitteratur inte finns i Legimus kan ditt bibliotek beställa en inläsning som görs av MTM eller vid Lunds universitet.
 • För att få litteratur inläst måste du ha ett konto för egen nedladdning. Detta ordnas av biblioteket.
 • Det tar cirka 8 veckor att läsa in en bok. Därför måste du kontakta ditt bibliotek så snart du vet litteraturen på nästa kurs. Ta alltid med dig kurslitteraturlistorna.

Appar för talböcker

Det finns appar för att läsa talböcker, för både iPhone och Android.

På MTMs webb finns information om apparna

Stavningsprogrammen StavaRex och SpellRight

Lunds universitets bibliotek har köpt en campuslicens för stavningsprogrammen StavaRex och SpellRight. De finns på många studentdatorer på universitet och du kan ladda hem programmen till din egen dator.

Ladda ner StavaRex och SpellRight

Du hämtar programmen via Databaser A-Z. Där finns länk och inloggningsuppgifter till leverantörens plattform. Eftersom vår licens enbart gäller studenter och anställda vid Lunds universitet måste du logga in med antingen Lucat (anställda) eller studentinlogg för att komma åt inloggningsuppgifterna.

StavaRex

SpellRight

Fria ljudböcker