Om du får för många träffar finns det olika sätt att ändra sökningen för att få färre och kanske mer relevanta träffar. Du kan fundera på vilka sökord du har använt. Du kan kanske hitta sökord som är smalare och mer specifika. Du kan prova att använda olika funktioner som finns i de flesta databaser.
Att söka efter en fras innebär att du vill ha två eller flera ord i en viss ordning. Det är användbart till exempel om du vill söka efter ett särskilt begrepp. Markera frasen med citattecken ". Genom att söka på en fras minskar du antalet träffar och träffarna blir mer relevanta.
Om du söker på frasen "work environment" får du bara träffar på denna fras. Orden work och environment måste stå direkt efter varandra.
Film från Linnéuniversitetet Universitetsbiblioteket. 0:58 minuter. Filmen är textad på svenska och engelska.
Genom att kombinera två sökord med AND talar du om för databasen att du bara vill ha träffar som innehåller båda sökorden. Du kan på så sätt minska antalet träffar och få mer relevanta träffar.
Om du söker på creativity AND work får du träffar där både creativity och work finns med i varje träff. Du får alltså inte träffar med bara ordet creativity eller med bara ordet work.
Film från Linnéuniversitetet Universitetsbiblioteket. 3:12 minuter (AND 0:40 in i filmen) Filmen är textad på svenska och engelska.
Databaser är uppbyggda av uppgifter i olika fält. Det finns fält för författare, titel, år, abstract och så vidare. Du kan söka i olika fält för att begränsa din sökning. Genom att välja vilket fält databasen ska söka i minskar du antalet träffar och du får ofta mer relevanta träffar.
Söker du artiklar av en särskild författare så skriver du författarens namn i fältet Författare/Author.
Söker du artiklar om ett visst ämne kan du söka i fälten Abstract eller Titel/Title.
Film från Linnéuniversitetet Universitetsbiblioteket. 1:36 minuter. Filmen är textad på svenska och engelska.
När du har gjort din sökning kan du begränsa dina resultat för att få fram de som är mest relevanta för dig i förhållande till din problemställning. I de flesta databaser har du möjlighet att filtrera på till exempel År, Språk, Materialtyp, Peer Review, Ämne och Utgivare.
I denna film kan du lära dig mer om att begränsa dina sökresultat. Filmen är på engelska och textad.