Gå till huvudinnehållet
Det verkar som att du använder Internet Explorer 11 eller en äldre version. Den här webbplatsen fungerar bäst med moderna webbläsare som de senaste versionerna av Chrome, Firefox, Safari och Edge. Om du fortsätter med den här webbläsaren kan du få oväntad
Lund University

Analys: Ämnesguide: Klassiker

Söka information - allmänna källor

Gamla klassiker

(1) G. Hardy, A course of pure mathematics. Detta är en mycket välskriven och läsvärd lärobok på engelska, som innehåller en hel del intressant material. Bland annat ges ett enkelt och elementärt bevis för algebrans fundamentalsats, något som inte är vanligt i moderna läroböcker i grundläggande analys.

Ytterligare några böcker

(1) A.-L. Cauchy, Cours d’analyse. Detta är en klassisk fransk lärobok som har varit mycket inflytelserik. Den kan betraktas som den första rigorösa läroboken i ämnet, även om det finns en brist däri att författaren inte skiljer på kontinuitet och likformig kontinuitet. Finns på hylla 01A75. Se även en engelsk översättning, R. Bradley, E.Sandifer, Cauchy’s Cours d’analyse. An Annotated Translation, tillgänglig elektroniskt via Springerlink.

(2) L. Euler, Introduction to Calculus of the infinite.

(3) L. Euler, Foundations of Differential Calculus.

(4) É. Goursat, Cours d’analyse mathématique. Klassisk lärobok på det franska språket.

(5) Ch.-J.de la Vallée Poussin, Coursd’analyseinfinitésimale. Denna klassisk lärobok på det franska språket användes fordom som lärobok i Lund.

Matematikhistoriska böcker

(1) W. Priestley, Calculus: an historical approach.

(2) E. Hairer, G. Wanner, Analysis by its history. (På hylla 01A.)