Teaterhögskolan i Malmö: Ämnesspecifika Resurser

Campusguide som riktar sig till studenter, forskare och lärare på Teaterhögskolan

Sök svensk dramatik

• DramaDirekt - Sveriges största samling av digital dramatik
    En pjäsbank som grundades på initiativ av Sveriges Dramatikerförbund 1997. Projektet finansieras med hjälp av pengar från Statens Kulturråd. Pjäspärlor är DramaDirekts samling av äldre dramatik. Texter som tidigare har varit svåra att få tag på har digitaliserats och gjorts tillgängliga via internet. Här hittar du ett urval pjäser från den svenska dramatikens historia.
  • Dramawebben - fri svensk dramatik
    Ett digitalt arkiv över upphovsrättslig fri svensk dramatik. Dramatexterna finns återgivna i fulltext. Med det digitala pjäsmaterialet tillgängliggör och aktualiserar Dramawebben den svenska teaterns historieskatt.
  • Litteraturbanken
    Samlar svenska klassiker och gör dessa tillgängliga i pålitliga digitala versioner.
  • Samlade skrifter av August Strindberg

Användbara webbsidor

Rollboken - Dramaten

Dramatens rollbok sträcker sig från 18 februari 1908, då teatern på Nybroplan invigdes, fram till juni 2012 och omfattar alla slutspelade produktioner. Registret innehåller förutom skådespelare och rollnamn även uppgifter om vilka pjäser teatern spelat, med respektive författare, regissörer och ansvariga för scenografi och kostym angivna.

Musik- och teaterbiblioteket

Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm har drygt 40 000 (!) pjäsmanuskript och en omfattande samling teaterlitteratur. Det finns också en stor samling pressklipp om svensk teater gällande uppsättningar, skådespelare, regissörer etc. från slutet av 1800-talet och hela 1900-talet. Likaså en stor mängd fotografier.

Databaser

Teaterförlag

• Columbine
    Colombine teaterförlag är en av de yngsta nordiska dramatiker-agenturerna, men representerar mer än 300 dramatiker, såväl skandinaviska som internationella författare.
  • Draken teaterförlag
    Draken Teaterförlag representerar några av Sverige mest etablerade dramatiker och manus- författare. Även ett antal utländska dramatiker.
  • Nordiska ApS
    Nordiska ApS är det största teaterförlaget i Norge, Sverige, Danmark och på Island.

Kanopy

Kanopy is a video streaming service for quality, thoughtful entertainment. Find movies and documentaries that your lecturer has assigned, films that broaden your horizons and spark conversations, classic films that prove timeless and foreign films that show you how other people live, think and view the world we all live in.

English Drama

English Drama innehåller mer än 3900 pjäser som spänner emellan 1200-talet och fram till början av 1900-talet, med verk av många kända brittiska dramatiker.

Folger Shakespeare library

Folger Shakespear Library är ett digitalt bibliotek, innehållandes alla Shakespeares samlade verk.