Teaterhögskolan i Malmö: Ämnesspecifika Resurser

Campusguide gjord för Teaterhögskolans studenter

Sök svensk dramatik

• DramaDirekt - Sveriges största samling av digital dramatik
    DramaDirekt är en pjäsbank som grundades på initiativ av Sveriges Dramatikerförbund 1997. Projektet finansieras med hjälp av pengar från Statens Kulturråd.
  • DramaDirekt - Pjäspärlor
  • Pjäspärlor är DramaDirekts samling av äldre dramatik. Texter som tidigare har varit svåra att få tag på har digitaliserats och gjorts tillgängliga via internet. Här hittar du ett urval pjäser från den svenska dramatikens historia.
  • Dramawebben - fri svensk dramatik
    Dramawebben är ett digitalt arkiv över upphovsrättslig fri svensk dramatik. Dramatexterna finns återgivna i fulltext... Med det digitala pjäsmaterialet tillgängliggör och aktualiserar Dramawebben den svenska teaterns historieskatt.
  • Litteraturbanken
    LITTERATURBANKEN gör svenska klassiker tillgängliga i pålitliga digitala versioner.
  • Samlade skrifter av August Strindberg

Benezit Dictionary of Artists

Användbara webbsidor

Rollboken - Dramaten
Dramatens rollbok sträcker sig från 18 februari 1908, då teatern på Nybroplan invigdes, fram till juni 2012 och omfattar alla slutspelade produktioner. Registret innehåller förutom skådespelare och rollnamn även uppgifter om vilka pjäser teatern spelat, med respektive författare, regissörer och ansvariga för scenografi och kostym angivna.

Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm har drygt 40 000 (!) pjäsmanuskript och en omfattande samling teaterlitteratur. Det finns också en stor samling pressklipp om svensk teater gällande uppsättningar, skådespelare, regissörer etc. från slutet av 1800-talet och hela 1900-talet. Likaså en stor mängd fotografier.

Databaser

Teaterförlag

• Columbine
    Colombine teaterförlag är en av de yngsta nordiska dramatiker-agenturerna, men representerar mer än 300 dramatiker, såväl skandinaviska som internationella författare.
  • Draken teaterförlag
    DRAKEN TEATERFÖRLAG representerar några av Sverige mest etablerade dramatiker och manus- författare. Även ett antal utländska dramatiker.
  • Nordiska ApS
    Nordiska ApS er det største teaterforlag i Island, Norge, Sverige og Danmark.

Cineasterna

Cineasterna är folkbibliotekens gemensamma streamingtjänst. Du behöver registrera dig för ett lånekort vid Malmö stadsbibliotek för att kunna se film.