Sökning

Använda filter

Att använda filter efter att du har gjort en sökning reducerar antalet sökträffar och sorterar ut de som är mest intressanta för dig. Filter hittas ofta i vänstermenyn.

Exempel på filter:

• Publikationsår: I många fall är de nyaste publikationerna de mest relevanta (dock beror detta mycket på ämnet!)
  • Material-/dokumenttyp: Här kan du till exempel filtrera fram översiktsartiklar, vilket är en bra startpunkt för att få en sammanfattning av ett ämne.
  • Ämne: Publikationer är ofta indexerade enligt ett ämnesordssystem (tesaurus), detta kan vara värdefullt om du exempelvis endast är intresserade av publikationer inom ett särskilt forskningsfält.

Sortera träfflistan

Det finns ofta många alternativ att sortera träfflistan, exempelvis efter publikationsdatum, relevans (databasens eget rankningssystem) eller antal citeringar. Det förinställda valet skiljer sig ofta mellan olika sökverktyg!