Användningsstatistik för e-media

Översikt: Antal sökningar i LU:s Discoverysystem (LUBsearch),
2013 - 2018

Hösten 2012 valdes EBSCO som leverantör av discoverysystem i den upphandling som LU genomfört. Den 1 januari 2013 lanserades sedan EBSCO Discovery System (EDS) under namnet LUBsearch med tillhörande länkserver LinkSource under det publika namnet LU Linker. I september 2015 uppgraderades LUBsearch och länkservern LinkSource ersattes av Full Text Finder, namnet LU Linker ändrades till Full Text Finder. Även ePublications, publikationsdatabasen för e-tidskrifter och e-böcker tillkom samma år.

Som statistiken visar hade uppgraderingen till Full Text Finder stor effekt på antalet sökningar i LUBsearch som under 2015 ökade med över 200 000 sökningar, även efterföljande år har antalet sökningar ökat om än i mindre omfattning. Lanseringen av LUBsearch 2013 innebar också att fulltexten i de licensierade databaserna indexerades på artikelnivå och därmed fick ökad synlighet. Detta innebar i sin tur att nerladdningen av fulltext från databaserna ökade.

Antal sökningar i LIBRIS från LU.se/LTH.se och Totalt, 2018

Diagrammet redovisar totalt antal sökningar gjorda i LIBRIS webbsök av alla användare globalt (Totalt) samt totalt antal sökningar gjorda av användare från Lunds universitets toppdomäner lu.se och lth.se, inklusive alla underdomäner (Från LU/LTH.se). Statistiken för LU fångar upp de användare som sökt i LIBRIS webbsök när de befunnit sig på domänerna lu.se och lth.se samt affilierade användare som kopplat upp sig via LU:s VPN och trådlösa nätverk etc. och därefter sökt i LIBRIS. Däremot fångar den inte upp användare som är affilierade med Lunds universitet men som befunnit sig på en annan domän eller i ett annat land när de sökt i LIBRIS, webbsök är en öppen resurs som inte kräver inloggning.

Antal sökningar i LUBsearch visavi sökningar i LIBRIS (från LU.se/LTH.se), 2018

Diagrammet redovisar antal sökningar gjorda i LIBRIS webbsök av av användare från Lunds universitets toppdomäner lu.se och lth.se, inklusive alla underdomäner (Totalt LU/LTH.se i LIBRIS) och antalet sökningar gjorda i LU:s Discoverysystem (Totalt LUBsearch). ebsco libris 2018

Totalt antal sökningar i LUBsearch och LIBRIS (alla användare och LU.se/LTH.se) under 2018