Socialt arbete: Omvärldsbevakning

Omvärldsbevakning

Inom samhällsvetenskaperna är det högst relevant att förhålla sig till både akademisk och icke-akademisk information. Myndigheter och organisationer producerar mängder av statstik, rapporter, policydokument, lagtexter m.m.

Det finns flera sätt att bevaka informationsflödet för att hålla sig uppdaterad inom sitt ämnesområde.

Alerts
Det är ofta möjligt att skapa s.k. alerts för sökningar och tidskrifter i dina favoritdatabaser, vilket innebär att du blir meddelad när nytt material som passar in på dina sökkriterier finns tillgängligt eller när ett nytt tidskriftsnummer har kommit ut.

RSS / Podcast Feeds
Om du prenumererar på olika RSS- och Podcast Feeds på utvalda sajter (som erbjuder tjänsten) behöver du inte bevaka dessa webbplatser själv. Uppdateringar skickas till den RSS-läsare du har valt. Nyare webbläsare har integrerade RSS-läsare där man kan spara och sedan bevaka feedsen i webbläsarens favoritcenter.

Bloggar
Flera forskare har bloggar som kan vara intressanta att följa.

Exempel på bloggportal::

Forsknings- och Projektdatabaser
Kolla forsknings och projektdatabaser för att veta vilken forskning som pågår! Många finansiärer har också databaser där du kan få information om pågående projekt.

En bra överblick över omvärldsbevakning på Internet hittar du i en rapport från .se.

Samla och hantera information & referenser

Lunds universitet har campuslicens för två referenshanteringverktyg: EndNote och RefWorks. EndNote måste laddas ner till din dator medan RefWorks är webbaserat. Mer information om hur du gör för att börja använda verktygen finns i guiden Reference management.

Här listas några vanliga verktyg för att samla och organisera ditt material, de flesta av dem är gratis och tillgängligt för alla:

RSS made easy!