Skip to main content
Lund University

LUBsearch & Elektroniska Resurser: Allmänt om e-böcker

Allmänt om e-böcker

Lunds Universitets bibliotek betalade under 2016 för tillgång till över 360 000 eböcker inom en rad olika ämnesområden.

E-böcker är i dagsläget inte en enhetlig företeelse, utan kan betyda en rad olika saker. Nedan kan du läsa mer om:

 

Olika slags e-böcker

 

Det finns fem huvudkategorier av e-böcker:

1. E-böcker som är identiska med den tryckta versionen, publiceras oftast i pdf och går att ladda ner kapitelvis.

2. E-böcker som bara kan läsas online, i HTML-format. Boken är kort sagt en webbsida.

3. E-böcker som efterliknar tryckta böcker, innehåller text och ger ibland läsaren möjlighet att anteckna, slå upp definitioner av ord, bläddra osv. Dessa e-böcker är vanligtvis i EPUB-format, har ett DRM-skydd och för att ladda ner dem via biblioteket krävs speciell programvara och ett Adobe-ID. (Böcker som köps till Kindle, Dito, Mondo och liknande tillhör denna kategori men är inte i EPUB-format och kan inte lånas.)

4. Utökade e-böcker (enhanced e-books). Kan också kallas interaktiva e-böcker, smarta e-böcker. Dessa e-böcker är hybrider av kategorierna 3 och 5. De innehåller text, men också interaktiva element som t ex quizzar, videor och 3D-objekt. Exempel på detta är Apples iBooks (som skapas med programvaran iBooks Author). De kan bara läsas på en iPad eller Mac-dator om du vill ha full funktionalitet.

5. E-böcker som är fristående appar. Text och bilder publiceras som en app, ofta med ljud, rörelse och andra specialeffekter.

På Lunds universitets bibliotek finns böcker i kategorierna 1-3.

 

E-böcker från svenska folkbibliotek

 

Vem som helst kan gratis låna e-böcker från de svenska folkbiblioteken. Du behöver ett bibliotekskort och en PIN-kod. De flesta folkbibliotek har begränsningar för hur många böcker du kan låna i taget.

Information om e-bokslån från Folkbiblioteken i Lund.

De flesta folkbiblioteken erbjuder e-böcker via Elib. När du hittat en bok, klicka på "anslutna bibliotek" för att se om ditt bibliotek erbjuder just den titeln.