Gå till huvudinnehållet
Lund University

Tjänstevetenskap

Börja här!

Varför söker du information? Ska du skriva en akademisk text av något slag? Inom ramen för din uppgift ställs det ibland krav på att du självständigt (på egen hand) ska söka litteratur. Det kan vara texter eller material av olika slag: böcker som ex vis kurslitteratur eller avhandlingar. Det kan vara forskningsrapporter, statistik, dagstidningsartiklar eller vetenskapliga artiklar. 

Utgångspunkter

Om du ska skriva uppsats har du med all säkerhet formulerat ett problem med tillhörande forskningsfrågor. Utgår från detta och ringa in nyckelord och/eller begrepp. Fundera på synonyma och närliggande begrepp, först på svenska och sedan på engelska. Går det trögt? Det kan vara ett tecken på att du behöver läsa in dig i ämnet övergripande, för bakgrund och sammanhang. Här kan läsning av kurslitteratur fungera utmärkt som ett sätt att bygga en ämnesvokabulär, något du behöver för att kunna genomföra lyckade litteratursökningar. 

Var och hur

Den frågan avgörs till stor del av vad det är för typ av information du vill hitta. Är du i behov av svensk statistik kan det räcka att gå in på Statistiska centralbyråns (SCB) webbsidor. Är det vetenskapliga artiklar du behöver går det utmärkt att göra inledande sökningar i LUBsearch för att senare kanske använda en ämnesdatabas. Söker du efter avhandlingar? Då fungerar den nationella biblioteketskatalogen för svenska högskole- och universitetsbibliotek, Libris webbsök, utmärkt att använda.

Vilka avgränsningar behöver du använda i ex vis LUBsearch? Vilken sökteknik? Vad innebär fältsökning och ämnesordssökning? 

Kritisk läsning m.m.

När du väl har kommit en bit på väg med dina sökningar och hittat litteratur du vill använda behöver du fundera på källvärdering. Var och hur ska du använda källan? Är det forskning som du tänker använda dig av i din litteraturöversikt? Eller är det teorilitteratur? Metodlitteratur? Och hur kan du värdera vetenskapliga tidskrifter och artiklar? 

Ämnesguiden 

Allt ovanstående kan du - efter ditt specifika behov - läsa om i denna ämnesguide. Använd de olika sidornas rubriker för att orientera dig i änmesguiden. Har du frågor eller saknar något i guiden, hör av dig till din kontaktbibliotekarie!

Kontaktbibliotekarie och ansvarig för ämnesguiden: Anna Pettersson 

 

Tidskriftsinformation

Dagstidningar och tidskrifter

Hitta avhandlingar och uppsatser

Andra relevanta guider från S-biblioteken