LibGuides: Historia: Arkiv

Riksarkivet - sök i arkiven

Riksarkivet - Sök i arkiven
Riksarkivet: Nationell ArkivDatabas (NAD)
Här kan du söka information om arkiv i Sverige. NAD är en databas som tillhandahåller ett nationellt arkivbildarregister med arkivhänvisningar, register över arkivinstitutioner med kontaktuppgifter samt hjälpdatabaser för topografisk indelning och förvaltningshistorik.
Riksarkivet - Digitala forskarsalen
Riksarkivets digitaliserade arkivhandlingar är sedan 2018 fritt tillgängliga. I Digitala forskarsalen kan du ta del av digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, fastighetsböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns över 100 miljoner publika bilder (motsvarar ca 171 miljoner sidor).

Riksarkivet - Digitala forskarsalen - Specialsök
Här finns det länkar och olika specialsök till Riksarkivets databaser och register som finns tillgängligt digitalt.
Läs gärna texten som står under sökrutan, när du har valt arkiv eller databas. Då får du information om vilka uppgifter du kan finna i arkivet.
Här är några exempel på intressanta databaser med digitaliserat material:
Riksarkivet - Digitala forskarsalen - Specialsök - Bouppteckningar
En bouppteckning är en handling där ett dödsbos tillgångar och skulder redovisas. Bouppteckningar har upprättats vid dödsfall (och i vissa fall, när bon måste delas, vid konkurser och äktenskapsskillnader) sedan 1600-talet. Uppgifter från den äldsta bouppteckningen i databasen är från 1632.
Riksarkivet - Digitala forskarsalen - Specialsök - Frigivna straffarbetsfångar
Fångvårdsstyrelsens arkiv över frigivna straffarbetsfångar mellan åren 1876–1939. Registerkorten innehåller fotografier på de frigivna fångarna samt information om datum för ankomst till fängelset, namn, födelseår, yrke hemort, brottets art, typ av straff med mera.
Riksarkivet - Digitala forskarsalen - Specialsök - Medicinalstyrelsen 1876-1915
Här kan du ta del av bl.a. vårdinrättningens inkomster och utgifter samt lokala förhållanden, protokoll från medicinalstyrelsen; ärenden, beslut, tjänsteansökningar etc. samt, rapporter över vårdade sjuka; ålder, sjukdomar med mera.

Arkiv i Skåne

Hos Arkivcentrum Syd finns ett flertal av södra Sveriges största arkivinstitutioner samlade. Medverkande organisationer:

År 2015 stängde Isofs avdelning Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund (DAL). Huvuddelen av de skriftliga materialet samt biblioteket som tillhör Isofs samlingar i Lund är fortfarande placerade i Lund på Arkivcentrum Syd.

Fler arkiv i Skåne:

Sverige

Centrum för Näringslivshistoria

Näringslivsarkiv där 7000 företagsarkiv finns representerade.

DagDok

Dag Hammarskjöldbibliotekets guide till FN-dokumentationen och FN-rapporter.

Fredsarkivet – Forskningsarkiv över svenska fredsinsatser
(tidigare Folke Bernadottesamlingarna)

Dokument rörande svenskt deltagande i internationella fredsinsatser i ett lättåtkomligt digitalt arkiv.

Fritt Ord 250

Webbplatsen Fritt Ord 250 skapades 2016 när den svenska tryckfrihetsförordningen firade 250 år. Här finns alla svenska tryckfrihetsförordningar och tilläggsförfattningar samlade på en plats.

Historiska museet

Sök i Historiska museets samlingar.

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens enhet för de areella näringarnas historia

Kartor, fulltexter och länkar om areell historia

Ostindiska kompaniets digitala arkiv

Arkivmaterial från det Svenska Ostindiska Compagniet.

Riksantikvarieämbetet

Stockholmskällan

Stockholmskällan är stadens kulturarv på webben. Här hittar du Stockholms och stockholmarnas historia i ord, bild och ljud.

Stockholmspolisens signalementsfotografier 1869-1920

Stockholms stadsarkiv har digitaliserat över 10.000 polisbilder från 1869-1920. I databasen kan du hitta tusentals så kallade signalementsfotografier på människor som kom i klammeri med rättvisan runt sekelskiftet 1900.

Äldre svensk rätt

Digitaliserat riksdagstryck 1521-1970
Här kan du hitta digitaliserat riksdagstryck 1521-1970:
- Riksdagsakter, handlingar från tidiga riksdagar och riksdagsliknande möten, från åren 1521–1617 och 1719–1734.
- Dokument från ståndsriksdagen 1627–1866.
- Handlingar från tvåkammarriksdagen 1867–1970.

Norden

Nuohtti
Sökportal för samiskt arkivmaterial
Riksarkivet Finland
Digitalarkivet Norge
Rigsarkivet Danmark
National Archives of Iceland
Tjóðskjalasavnið, Faroese National Archives
Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu, Greenland National Museum & Archives

Europa

Archives Portal Europe
Innehåller för närvarande information om och tillgång till arkivmaterial från olika europeiska länder samt information om europeiska arkivinstitutioner.
--------------------------------------------------------------------
Europeana
Här finns tillgång till miljontals kulturarvsföremål från institutioner i hela Europa: upptäck konstverk, böcker, musik och videor om konst, tidningar, arkeologi, mode, vetenskap, sport och mycket mer.
--------------------------------------------------------------------

Archives Nationales - Frankrike

Frankrikes nationella arkiv

Gallica, Bibliotèque Nationale

Franskt digitaliseringsprojekt för äldre litteratur, tidskrifter etc.

Historical Archives of the European Union

Monumenta Germaniae Historica

Källmaterial från Tyskland, Schweiz och Österrike. MGH täcker tidsperioden från slutet på romartiden fran till 1500.

National Archives - UK

National Digital Archive of Datasets (NDAD) - UK

Nuremberg Trials Project: a digital document collection - från Harvard Law School Library